Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Aтос, вече е

...
Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Aтос, вече е
Коментари Харесай

Новият суперкомпютър на България ще заработи през юли

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, основан на архитектурата BullSequana XH2000 на " Aтос ", към този момент е доставен и съединен в София Тех Парк.

Това оповестиха от компанията доставчик – " Атос ", чиито екипи към този момент правят проби на конфигурацията, а упованията са той да проработи през юли. Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 млн. евро.

Припомняме, че договорът за доставката му беше подписан от консорциума " Петаскейл Суперкомпютър - България ", Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) и компанията снабдител - " Атос ". Компанията беше определена след отправена през март 2020 година обществена покана от страна на EuroHPC JU за присъединяване в процедура за непосредствено възлагане за избор на реализатор.

Изчислителната мощност на петаскейл суперкомпютъра в България ще разрешава да бъдат осъществявани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда. Капацитетът на машината е неповторим за България и Югоизточна Европа.

Включен в мрежата на EuroHPC, той ще даде опция страната ни да разполага с върхова изчислителна продуктивност от към 6 петафлопс, което на процедура ще разреши обработването в действително време на голям размер от данни, както и бързото постигане до резултати от обработката им.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощност на Европа. Кандидатурата на българския консорциум " Петаскейл суперкомпютър - България " беше утвърдена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, посредством която бяха определени осем европейски местоположения, на чиято територия да бъдат построени суперкомпютри.

Освен в България суперкомпютър, базиран на Aтос, е определен и за още четири местоположения: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия. Това затвърждава лидерската позиция на компанията в производството на високопроизводителните машини в Европа.

В световната TOP500 класация на суперкомпютрите 31 oт тях са дело на Aтос, като общата им продуктивност е 251 петафлопа, което е увеличение от 79% в съпоставяне с данните от класацията през юни 2020.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР